Аграрный вестник Урала № 08 (100) 2012
ЖивотноводствоУДК: —
Влияние комплексной кормовой дрожжевой добавки на биохимический статус организма поросят
Илаев О.С., Донник И. М., Шкуратова И. А., Малик Н.И.
Влияниекомплексной кормовой дрожжевой добавкина биохимический статус организмапоросят
Рост антибактериальнойрезистентности и связанные с ним проблемыспособствовали продвижению на рынокпробиотических кормовых добавок, которыепозволяют ограничить применениеантибиотиков в критические периодывыращивания поросят и повысить выходделовой продукции от взрослых свинейв период откорма. Рассмотрены выгодныесвойства дрожжей Saccharomycescerevisiae с точки зренияувеличения привесов, улучшения конверсиикорма, положительного влияния на кишечныймикробиоценоз, иммунитет. Отмечено, чтоэффективность дрожжевых добавок длясвиней может быть увеличена за счетмолочнокислых бактерий. Изучено влияниекомплексной добавки из дрожжей имолочнокислых бактерий на показателибелкового, минерального и ферментногообмена у поросят-отъемышей.
IlajevO. S., Donnik I. M., Shkuratova I. A., Malik N. I.
Effectoffeedingyeastcomplexsupplementationon thebiochemical statusof the organismof piglets
Increasedantibacterial resistance and related problems have contributed to thepromotion of probioticfeed additives which allow you to limit the use of antibiotics duringcritical periods of growing pigs and raise output business productsfrom adult pigs during feeding. Considered advantageous properties ofYeast Saccharomyces cerevisiae, in terms of increased weight gain,feed conversion improvement positive effects on intestinalmikrobiocenoz, immunity. Noted that the effectiveness of yeastadditives for pigs may be increased at the expense of the lactic acidbacteria. Examined the impact of the integrated additives of yeastand lactic acid bacteria on the levels of protein, minerals andenzyme Exchange gilts weaners.
Ключевые слова:
дрожжи Saccharomyces. cerevisiae, молочнокислые бактерии, поросята, общий белок, сывороточный альбумин, глюкоза, мочевина, холестерин, амилаза, билирубин, щелочная фосфатаза, кальций, фосфор, сывороточные аминотрансферазы (АлАТ и АсАТ)
Список литературы:
1. Alshaikh M. A., Alsiadi M. Y., Zahran S. M., Mogawer H. H., Aalshowime T. A. Effect of feeding yeast culture from
different sources on the performance of lactating Holstein cows in Saudi Arabia // Anim. Sci. 2002. № 15. P. 352–356.
2. Auclair E. Yeast as an example of the mode of action of probiotics in monogastric and ruminant species // Feed
manufacturing in the Mediterranean region. Improving safety: from feed to food. Conference of feed manufacturers
in the Mediterranean. Brufau, 2001. P. 45–53.
3. Bradley G. L., Savage T. F. The influences of pre-incubation storage duration and genotype on the hatchability
of medium white turkey eggs from hens fed a diet containing a yeast culture of Saccharomyces cerevisiae // Anim.
Feed Sci. Tech. 1995. № 51. P. 141–152.
4. Brugier G., Patte F. Antagonisme in vitro entre l'ultra levure et differents germes bacteriens // Medecin de Paris.
1975. № 45. P. 61–66.
5. Callaway E. S., Martin S. A. Effects of a Saccharomyces cerevisiae culture on ruminal bacteria that utilize
lactate and digest cellulose // Dairy Sci. 1997. № 80. P. 2035–2044.
6. Hill J., Tracey S. V., Willis M., Jones L., Ellis A. D. Yeast culture in equine nutrition and physiology // Nutritional
Biotechnology in the Feed and Food Industries. Nottingham, 2001. P. 97–114.
7. Huegten E. V., Funderburke D. W., Dorton K. L. Growth performance, nutrient digestibility, and fecal microflora in weanling pigs fed live yeast // Anim. Sci. 2003. № 81. P. 1004–1012.
8. Kiarie E., Bhandari S., Scott M., Krause D. O., Nyachoti C. M. Growth performance and gastrointestinal microbial
ecology responses of piglets receiving Saccharomyces cerevisiae fermentation products after oral challenge with
Esherichia coli (K88) // Anim. Sci. 2011. № 89. P. 1062–1078.
9. Lynch H. A., Martin S. A. Effects of Saccharomyces cerevisiae culture and Saccharomyces cerevisiae live cells
on in vitro mixed ruminal microorganism fermentation // Dairy Sci. 2002. № 85. P. 2603–2608.
10.Mathew A. G., Chatten S. E., Robbins C. M., Golden D. A. Effects of a direct-fed yeast culture on enteric
microbial populations, fermentation acids, and performance of weanling pigs // Anim. Sci. 1998. № 76. P. 2138–2145.
11.Murray A. C., Dawe D. L. Supplemental yeast culture on reproductive performance and apparent nutrient
digestibilities of sows and gilts // Anim. Sci. 1996. № 74 (Suppl. 1). P. 187.
12.Newman K. E. Saccharomyces boulardii: more applications for yeast culture in monogastrics // Nutritional
Biotechnology in the Feed and Food Industries. Nottingham, 1995. P. 379–381.
13.Price K. L., Totty H. R., Lee H. B., Utt M. D., Fitzner G. E., Yoon I., Ponder M. A., Escobar J. Use of
Saccharomyces cerevisiae fermentation product on growth performance and microbiota of weaned pigs during
Salmonella infection // Anim Sci. 2010. № 88 (12). P. 3896–3908.
14.Reyes J. C., Ellersieck M. R., Veum T. L. Effect of yeast culture in sow diets on apparent nutrient digestibilities
and reproductive performance // Anim. Sci. 1991. № 69 (Suppl. 1). P. 378.
15.Reyes J. C., Ellersieck M. R., Veum T. L. Effect of yeast culture in sow diets on apparent nutrient digestibilities
and reproductive performance // Anim. Sci. 1991. № 69 (Suppl. 1). P. 378.
16.Salama A. A. K., Caja G., Garín D., Albanell E., Such X., Casals R. Effects of adding a mixture of malate and
yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on milk production of Murciano-Granadina dairy goats // Anim. Res.
2002. № 51. P. 295–303.
17.Shen Y. B., Carroll J. A., Yoon I., Mateo R. D., Kim S. W. Effects of supplementing Saccharomyces cerevisiae
fermentation product in sow diets on performance of sows and nursing piglets // Anim. Sci. 2011. № 10. P. 2527/
jas. 2010–3642.
18.Veum T. L., Reyes J., Ellersieck M. Effect of supplemental yeast culture in sow gestation and lactation diets on
apparent nutrient digestibilities and reproductive performance through one reproductive cycle // Anim. Sci. 1995.
№ 73. P. 1741–1745.
19.Wallace R. J. The mode of action of yeast culture in modifying rumen fermentation // Nutritional Biotechnology
in the Feed and Food Industries. Nottingham, 1996. P. 217–232.
Скачать статью в PDF: